Tarih: 7.10.2024 02:35:34
Anasayfa - BÖLGESEL SINIFLANDIRMADA TRABZON'UN YERİ

BÖLGESEL SINIFLANDIRMADA TRABZON'UN YERİ

Zira bizler de, bu çalışma yayınlanmadan önce Türkiye için, illerin gelişmişlik düzeyini yansıtan ve 41 değişkenden oluşan sosyo-ekonomik veri setini kullanarak illerin sıralamasını yaptık. Bu çalışmayı da Yozgat'ta gerçekleştirilen bölgesel kakınma sempozyumuna sunduk. (Bu çalışma sayfamızın "Uluslararası Bölgesel kalkınma Sempozyumu" kısmında mevcuttur. Söz konusu bu çalışmada iller sıralanmış ancak bölgesel bir ayırım yapılmamıştır.

Bu çalışmaya neden ihtiyaç duyulmuştur? Çünkü;

- Türkiye'de İllerin sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksi çalışmaları, DPT ve TÜİK tarafından yapılmaktadır. Ancak 2003 yılından bu yana DPT tarafından bir sıralama çalışması yapılmamıştır. Daha da önemlisi TÜİK tarafından yine 2003 yılından bu yana il bazında stratejik öneme haiz veriler yayından kaldırılmış sadece herkesin bildiği sıradan veriler yayınlanmaya devam edilmiştir. yayından vazgeçiliş sebebi de (kesin bir kaynağı ve şekli olmamakla birlikte), gereksiz spekülasyonlara ve tartışmalara neden oluyor şeklinde ifade edilmiştir.

- Bu nedenle, söz konusu alanda büyük bir boşluk doğmuş, bilim insanları resmi veriler yayınlanmadığı için bölgesel çalışma yapamaz hale gelmişlerdir. Bu durum halen de devam etmektedir.

- Bizler yaptığımız çalışmalarda yayınlanan verilerin yanı sıra yayınlanmayan verilerin yerine onları ikame edebilecek veriler kullanmak suretiyle çalışmalar yaptık. Yozgat'ta sunulan çalışma da bunlardan bir tanesidir.

- Bu çalışmanın genişletilmiş ve kullanılan yönteme göre bölgesel ayırım yapılmış hali (10 bölgeli ayırım), yayımlanmak üzere Erciyes Üniversitesi Dergisine gönderilmiştir ve yayın aşamasındadır. (Yayın aşamasında olduğu için şimdilik burada yayınlamıyoruz, ancak üzerinde konuşmak istieyen, ilgi duyanlarla konuşabiliriz) Burada yapılan sıralama ile yeni teşvik sistemininin uygulanmasına yönelik yapılan sıralama birkaç il hariç örtüşmektedir.

- Burada vurgulamamız gereken husus; bizim çalışmalarımızda Trabzon ile Rize alt alta sıralanmıştır. Dolayısıyla ikisinin de aynı bölgede olması gerekir. Ancak yayınlanan çalışmada Trabzon 3. bölgede, Rize ise 4.bölgede yer almaktadır.

Bu tartışmaların bilimsel olarak yapılabilmesi için;

1. yapılan çalışmada 61 değişken kullanıldığı ifade edilmektedir. Bu değişkenlerin ve değerlerinin

2. Kullanılan ekonometrik yöntemin şeffaf bir şekilde KAMUOYUNA AÇIKLANMASI gerekir.

Şayet açıklama yapılırsa;  biz mi yanılıyoruz yoksa yapılan çalışmada mı bir hata var daha iyi anlaşılır. Aksi takdirde bu tartışmalar sürüp gidecektir. Zira hangi değişkenlerin ve hangi yöntemin kullanıldığını bilmeden tartışmanın da bir anlamı yoktur.

Şunu tekrar ifade etmekte fayda var; Yapılan sıralama teknik olarak doğrudur, ancak bölgesel ayırım kriterinin ne olduğu açıklanmadığı için acaba ekonomi dışı etkenler mi var? endişesinin doğurduğu tepkiler hep haklı olacaktır.

Şu anda, açıklamayı beklemek ilk seçenek gibi duruyor...  Diğerleri açıklamadan sonra kendiliğinden gelecektir.

 


Yorum Ekle
Başlık : Başlık giriniz.En fazla 150 karaktere izin verilmektedir.
Rumuz : Rumuz girmediniz.En fazla 50 karaktere izin verilmektedir.
Yorum :   karakter kaldı.Yorumunuzu girmediniz.En fazla 1000 karaktere izin verilmektedir.
   


.
 

Döviz Bilgileri

Diğer Başlıklar

Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Trabzon'dan Kareler
Galerinin devamı için lütfen tıklayınız


Günün Sözü

Bir lafa bakarım  laf mı diye,

Bir de söyleyene bakarım adam mı diye..

Hz. Mevlana

        


Hava Durumu
TRABZON

İstatistikler

Toplam Çoğul Ziyaret : 1048058
Toplam Tekil Ziyaret : 353298
Bugün Tekil Ziyaret : 19
Dün Tekil Ziyaret : 60

Prof.Dr. Metin BERBER 2010 ©. Email: [email protected].